FAKTAA KOLLAGEENISTA

FAKTAA KOLLAGEENISTA

Onko kollageeni ihmiselle tärkeä ja kuinka se toimii?
Useimpien ihmisten on vaikeaa ymmärtää kehosta löytyvien kollageenien ja kaupoissa ravintolisinä myytävien kollageenien eroja. Tästä johtuen olemme luoneet tämän lyhyen Kollageeni Q&A -osion, josta löydät tärkeää faktaa kollageenista.

Kollageeni on kehon luonnollisesti tuottama proteiini. Se on tärkein osa sidekudosta, ja kattaa noin 30–35% koko kehon proteiineista. Kollageenia löytyy useimmista kehon kudoksista, kuten nivelsiteistä, jänteistä, rustoista ja luista. Lisäksi kollageeni on yksi tärkeimmistä ihon osista ja jopa 80% ihon kuivapainosta muodostuu kollageenista. Kollageeni pitää ihon kiinteänä ja se antaa terveelle iholle sileän ulkomuodon. Kollageeni lisää verinahan tiheyttä, mitä kautta se myös vähentää selluliittia. Kollageeni toimii monilla eri tavoilla kehossa. Se muun muassa parantaa luiden stabiliteettia ja joustavuutta, auttaa uusimaan nivelrustoja, sekä vahvistaa nivelsiteitä ja jänteitä.

Sen sijaan kollageeniravintolisät sisältävät useimmiten joko tavallisia pitkäketjuisia kollageeniproteiinijauheita (suuri molekyylipaino), tai hyvässä tapauksessa korkealaatuisia kollageenipeptidejä (alhainen molekyylipaino). Korkealaatuiset versiot sisältävät niin kutsuttuja lyhytketjuisia peptidejä, jotka toimivat sellaisenaan kehon tietyissä osissa, toisin kuin tavalliset kollageeniproteiinijauheet. Useimmat markkinoilla myytävät kollageeniravintolisät sisältävät aivan tavallista perustason olevia kollageeniproteiinijauheita, jotka eivät suoranaisesti tarjoa hyötyä ihon, nivelten tai luiden hyvinvointiin. Ainoastaan muutamat markkinoilla olevat yritykset tarjoavat korkealaatuisia lyhytketjuisia kollageenipeptidejä, joiden molekyylipaino on erittäin alhainen.

Mitä tapahtuu kollageenin tuotannolle ikääntymisen myötä?
25 ikävuoden jälkeen alkaa kollageenin tuotanto hidastua 1–2% per vuosi. Tämä kollageenin vähentyminen näkyy kehossa monilla eri tavoilla. Esimerkiksi iho alkaa ikääntyä ja kadottaa luonnollista joustavuuttaan, samalla myös ryppyjen muodostuminen lisääntyy. Myös nivelissä ja jänteissä saattaa alkaa ilmetä kipua. Ikääntyminen siis alkaa kehon sisältä, mutta myös ulkoiset tekijät kuten esimerkiksi elämäntyyli ja auringolle altistuminen, lisäävät kehon ikääntymistä.

Mitkä ovat hydrolysoitujen kollageenipeptidien hyödyt verrattuna tavallisiin kollageeniproteiinijauheisiin?
Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia kollageenipeptidejä sisältäviä valmisteita ja useimmiten nämä tuotteet ovat molekyylipainoltaan 2 000 – 3 000 luokkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä valmisteet ovat ainoastaan tavallisia pitkäketjuisia peruskollageenijauheita, mitkä hajoavat jo mahalaukussa erillisiksi aminohapoiksi, eivätkä näin ollen pysty läpäisemään ruoansulatuskanavaa koskemattomina peptidiketjuina, kuten korkealaatuiset noin 5 000 – 10 000 molekyylipainon omaavat kollageenipeptidit.

Mikä tekee juuri teidän kollageenituotteista niin erityisiä ja kuinka ne toimivat?
Me täällä Skin Collagenilla tarjoamme korkealaatuisia kollageenipeptidijauheita, jotka on valmistettu erityisellä hydrolyysimenetelmällä. Tämän menetelmän ansiosta jopa 85% nautituista kollageenipeptideistä pystyvät ohittamaan mahalaukun koskemattomina, siirtymään ohutsuoleen ja imeytymään suoliston seinämän lävitse verenkiertoon, ja tätä kautta vaikuttamaan suoraan tiettyihin kehon kudoksiin. Kollageenipeptidien hydrolyysimenetelmästä riippuen, pystyvät nämä kollageenipeptidit auttamaan kehon kollageenitasojen vähenemisen ehkäisyssä. Yksi tuotteistamme on suunniteltu vähentämään selluliittia ja stimuloimaan fibroblastien aktiivisuutta, mikä taas johtaa tyypin 1 kollageenin sekä proteoglykaanien lisääntyneeseen muodostumiseen ihon toiseksi uloimmassa kerroksessa eli verinahassa. Toinen täsmähydrolysoitu erikoistuotteemme on sen sijaan kehitetty stimuloimaan kondrosyyttien aktiivisuutta nivelrustoissa, mikä saattaa auttaa ihmisiä pitämään pidempään yllä normaalia nivelten toimintaa. Näiden lisäksi tarjoamme myös kolmatta täsmähydrolysoitua kollageenipeptidijauhetta, joka on suunniteltu stimuloimaan osteoblastien ja osteoklastien aktiivisuutta luissa, ja edesauttaa tätä kautta kehoa parantamaan luiden stabiilisuutta ja joustavuutta.

Mikä tekee teidän kollageenituotteista niin uniikkeja verrattuna kilpailijoihin?
Tarjoamme täsmähydrolysoituja kollageenipeptidivalmisteita, jotka vaikuttavat juuri tiettyihin kehon osiin. Emme siis myy lainkaan tavallisia heikkolaatuisia kollageeniproteiinijauheita, ja ainoa hieman tavallisempi tuotteemme on Body Collagen -jauhe, joka on tarkoitettu kehon yleiseen hyvinvointiin. Lähes kaikki kollageenijauheemme sisältävät ainoastaan täsmähydrolysoituja kollageenipeptidejä ilman minkäänlaisia lisäaineita. Tuotteemme eivät sisällä aromeja, makeutusaineita tai muita täyteaineita – vain ja ainoastaan kaikkein puhtaimpia kollageenipeptidijauheita, ilman mitään turhia lisiä. Emme edes tarjoa kapseli- tai tablettimuotoisia kollageenipeptidivalmisteita, koska tämänlaisissa tuotteissa jäävät päivittäiset nautittavat kollageenimäärät pienten kapseli- ja tablettikokojen vuoksi lähes poikkeuksetta liian pieniksi. Kaikki tarjoamamme niin kutsutut täsmätuotteet on pakattu korkealaatuisiin lasipurkkeihin, jotka suojaavat tuotteita ja ylläpitävät korkeatasoisten kollageenipeptidivalmisteidemme laatua.

Mikä on suositeltu päivittäinen annos ja onko tuotteita turvallista syödä myös enemmän kerralla?
Jokaisella tuotteella on oma suositeltu päivittäinen annos, joka on täsmälleen sama kuin kliinisissä tutkimuksissa käytetty määrä. Tästä johtuen ei suositeltua annostusta tarvitse lisätä, mutta suuremman määrän syömisellä ei ole kuitenkaan todettu minkäänlaisia haittavaikutuksia.

Miten nopeasti voin huomata Skin Collagen -tuotteiden käytön vaikutuksen?
Kaikki kollageenituotteemme ovat ehdotonta markkinoiden parhaimmistoa, mutta tulokset saattavat vaihdella henkilöstä toiseen. Vaikuttavia asioita ovat muun muassa henkilön ikä, paino ja aineenvaihdunnan taso. Esimerkiksi osa asiakkaistamme on ilmoittanut huomanneensa positiivisia vaikutuksia jo kahden ensimmäisen viikon kuluessa Skin Collagen® -jauheen käytön aloittamisesta. Sen sijaan suosittelemme käyttämään nivelille, luille ja koko keholle tarkoitettuja kollageenipeptidejä vähintään kaksi kuukautta tulosten saamiseksi. Parhaat tulokset saadaan yleensä pitkäaikaisella tai jatkuvalla käytöllä.

Miltä kollageenipeptidinne maistuvat ja kuinka niitä tulisi käyttää?
Kaikki kollageenijauheemme ovat miedon makuisia ja ne tulisi sekoittaa nesteisiin. Parhaan tuloksen saat kun nautit jauheen pelkän veden kanssa tyhjään mahaan.

Mihin aikaan päivästä on parasta nauttia Skin Collagen -tuotteita?
Tämä on yksi tärkeimmistä asioista näiden korkealaatuisten kollageenipeptidivalmisteiden nauttimisessa. Kaikki täsmähydrolysoidut kollageenipeptidijauheemme (Skin Collagen, Joint Collagen ja Bone Collagen) tulisi nauttia aina tyhjään vatsaan pelkän veden kanssa, mikäli haluat saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset. Näin ollen aamu on todennäköisesti paras mahdollinen aika päivästä nauttia täsmähydrolysoituja tuotteitamme. Sen sijaan Body Collagen -tuote sopii nautittavaksi muiden ruokien/juomien kera pitkin päivää.

Miksi minun tulisi syödä täsmähydrolysoituja kollageenipeptidejä tyhjään vatsaan?
Syynä on niin kutsuttu osmolaliteetti, mikä tarkoittaa kollageenipeptidien imeytymiskykyä mahalaukusta eteenpäin ohutsuoleen. Mitä pidempiä kollageenipeptidiketjut ovat ja mitä pidempään kollageenipeptidineste joutuu olemaan mahalaukussa, sitä heikommin nämä kollageenipeptidit pääsevät vaikuttamaan juuri tietyissä kehon osissa. Tämä johtuu siitä että entsyymit ja mahahappo pääsevät pilkkomaan mahassa näitä peptidiketjuja yksittäisiksi vapaiksi aminohapoiksi, mikä ei ole laadukkaiden kollageenituotteiden tarkoitus, mikäli siis halutaan saada kollageenipeptidien nauttimisella jonkinlaisia täsmällisiä hyötyjä. Paras mahdollinen osmolaliteetti saavutetaan, kun täsmähydrolysoitu kollageenipeptidijauhe nautitaan pelkän veden kanssa ilman mitään muita aineita. Tällä tavoin nautitut lyhytketjuiset kollageenipeptidit pääsevät käytännössä ohittamaan koskemattomina ruoansulatusjärjestelmän (mahalaukun ja ohutsuolen) ja kerääntymään vereen vain noin varttitunnissa. Näin ollen kollageenin hydrolyysitapa vaikuttaa suuresti siihen, mihin kehon kudoksiin kollageenipeptidit pääsevät liikkumaan, ja samalla stimuloimaan kehon omaa kollageenituotantoa. Mikäli nautitut kollageenipeptidiketjut ovat pitkiä kuten valtaosassa markkinoilla myytävistä tavallisista kollageenijauheista, tai sitten laadukkaat kollageenipeptidit nautitaan virheellisesti muiden ruokien tai juomien kera (esimerkiksi smoothien kanssa), ei toivottuja vaikutuksia todennäköisesti tulla saavuttamaan.