FAKTAA KOLLAGEENISTA

FAKTAA KOLLAGEENISTA

Onko kollageeni ihmiselle tärkeä ja kuinka se toimii?
Useimpien ihmisten on vaikeaa ymmärtää kehosta löytyvien kollageenien ja kaupoissa ravintolisinä myytävien kollageenien eroja. Tästä johtuen olemme luoneet tämän lyhyen Kollageeni Q&A -osion, josta löydät tärkeää faktaa kollageenista.

Kollageeni on kehon luonnollisesti tuottama proteiini. Se on tärkein osa sidekudosta, ja kattaa noin 30–35% koko kehon proteiineista. Kehon omaa tuottamaa kollageenia löytyy useimmista kehon kudoksista, kuten nivelsiteistä, jänteistä, rustoista ja luista. Lisäksi kehon tuottama kollageeni on yksi tärkeimmistä ihon osista ja jopa 80% ihon kuivapainosta muodostuu kollageenista. Kehon oma tuottama kollageeni pitää ihon kiinteänä ja se antaa terveelle iholle sileän ulkomuodon. Se myös lisää verinahan tiheyttä, mitä kautta se myös vähentää selluliittia. Kehon oma tuottama kollageeni toimii siis monilla eri tavoilla kehossa. Se muun muassa parantaa luiden stabiliteettia ja joustavuutta, auttaa uusimaan nivelrustoja, sekä vahvistaa nivelsiteitä ja jänteitä.

Sen sijaan kollageeniravintolisät sisältävät useimmiten joko tavallisia pitkäketjuisia kollageeniproteiinijauheita (suuri molekyylipaino), tai parhaassa tapauksessa korkealaatuisia kollageenipeptidejä (alhainen molekyylipaino). Korkealaatuiset kollageeniravintolisät sisältävät niin kutsuttuja lyhytketjuisia peptidejä, jotka sellaisenaan veden kanssa nautittuna imeytyvät nopeasti, toisin kuin tavalliset kollageeniproteiinijauheet. Useimmat markkinoilla myytävät kollageeniravintolisät sisältävät aivan tavallista perustasoa olevia kollageeniproteiinijauheita. Ainoastaan muutamat markkinoilla olevat yritykset tarjoavat korkealaatuisia lyhytketjuisia kollageenipeptidejä, joiden molekyylipaino on erittäin alhainen.

Mitä tapahtuu kollageenin tuotannolle ikääntymisen myötä?
25 ikävuoden jälkeen alkaa kehon oma kollageenin tuotanto hidastua 1–2% per vuosi. Tämä kollageenin vähentyminen näkyy kehossa monilla eri tavoilla. Esimerkiksi iho alkaa ikääntyä ja kadottaa luonnollista joustavuuttaan, samalla myös ryppyjen muodostuminen lisääntyy. Tämä johtuu siitä että ihon omien fibroblastien aktiivisuus heikkenee ja vähentää tyypin 1 kollageenin sekä proteoglykaanien muodostumista ihon toiseksi uloimmassa kerroksessa eli verinahassa. Myös nivelissä ja jänteissä saattaa alkaa ilmetä kipua. Tällöin nivelrustoissa olevien kondrosyyttien aktiivisuus heikkenee ja nivelten toimivuus laskee. Myös luuston muodostuminen ja uusiutuminen heikkenee iän myötä, mikä johtuu niin kutsuttujen osteoblastien ja osteoklastien toiminnan vähentymisestä. Ikääntyminen siis alkaa kehon sisältä, mutta myös ulkoiset tekijät kuten esimerkiksi elämäntyyli ja auringolle altistuminen, lisäävät kehon ikääntymistä.

Mitkä ovat hydrolysoitujen kollageenipeptidien hyödyt verrattuna tavallisiin kollageeniproteiinijauheisiin?
Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia kollageenipeptidejä sisältäviä valmisteita ja useimmiten nämä tuotteet ovat molekyylipainoltaan 2 000 – 3 000 luokkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä valmisteet ovat ainoastaan tavallisia pitkäketjuisia peruskollageenijauheita, mitkä hajoavat jo mahalaukussa erillisiksi aminohapoiksi, eivätkä näin ollen pysty läpäisemään ruoansulatuskanavaa koskemattomina peptidiketjuina. Sen sijaan korkealaatuiset noin 5 000 – 10 000 molekyylipainon omaavat kollageenipeptidit imeytyvät nopeasti, toisin kuin tavalliset peruskollageenijauheet.

Mikä tekee juuri teidän kollageenituotteista niin erityisiä ja kuinka ne toimivat?
Me täällä Skin Collagenilla tarjoamme korkealaatuisia kollageenipeptidijauheita, jotka on valmistettu erityisellä hydrolyysimenetelmällä. Tämän menetelmän ansiosta imeytyvyys on huippuluokkaa. Kollageenipeptidien hydrolyysimenetelmästä riippuen, ovat nämä kollageenipeptidit suunniteltu kehon eri kudoksille. Yksi tuotteistamme on suunniteltu iholle. Toinen täsmähydrolysoitu erikoistuotteemme on sen sijaan suunniteltu nivelille. Näiden lisäksi tarjoamme myös kolmatta täsmähydrolysoitua kollageenipeptidijauhetta, joka on suunniteltu luustolle.

Mikä tekee teidän kollageenituotteista niin uniikkeja verrattuna kilpailijoihin?
Tarjoamme täsmähydrolysoituja kollageenipeptidivalmisteita, jotka on suunniteltu juuri tietyille kehon osille. Emme siis myy lainkaan tavallisia heikkolaatuisia kollageeniproteiinijauheita, ja ainoa hieman tavallisempi tuotteemme on Body Collagen -jauhe, joka on tarkoitettu koko keholle. Lähes kaikki kollageenijauheemme sisältävät ainoastaan täsmähydrolysoituja kollageenipeptidejä ilman minkäänlaisia lisäaineita. Tuotteemme eivät sisällä aromeja, makeutusaineita tai muita täyteaineita – vain ja ainoastaan kaikkein puhtaimpia kollageenipeptidijauheita, ilman mitään turhia lisiä. Emme edes tarjoa kapseli- tai tablettimuotoisia kollageenipeptidivalmisteita, koska tämänlaisissa tuotteissa jäävät päivittäiset nautittavat kollageenimäärät pienten kapseli- ja tablettikokojen vuoksi lähes poikkeuksetta liian pieniksi. Kaikki tarjoamamme niin kutsutut täsmätuotteet on pakattu mm. korkealaatuisiin lasipurkkeihin, jotka suojaavat tuotteita ja ylläpitävät korkeatasoisten kollageenipeptidivalmisteidemme laatua.

Mikä on suositeltu päivittäinen annos ja onko tuotteita turvallista syödä myös enemmän kerralla?
Jokaisella tuotteella on oma suositeltu päivittäinen annos, joka on täsmälleen sama kuin kliinisissä tutkimuksissa käytetty määrä. Tästä johtuen ei suositeltua annostusta tarvitse lisätä, mutta suuremman määrän syömisellä ei ole kuitenkaan todettu minkäänlaisia haittavaikutuksia.

Miten nopeasti voin huomata Skin Collagen -tuotteiden käytön vaikutuksen?
Kaikki kollageenituotteemme ovat ehdotonta markkinoiden parhaimmistoa, mutta tulokset saattavat vaihdella henkilöstä toiseen. Vaikuttavia asioita ovat muun muassa henkilön ikä, paino ja aineenvaihdunnan taso. Esimerkiksi osa asiakkaistamme on ilmoittanut huomanneensa positiivisia vaikutuksia jo kahden ensimmäisen viikon kuluessa Skin Collagen® -jauheen käytön aloittamisesta. Sen sijaan suosittelemme käyttämään nivelille, luille ja koko keholle tarkoitettuja kollageenipeptidejä vähintään kaksi kuukautta tulosten saamiseksi. Parhaat tulokset saadaan yleensä pitkäaikaisella tai jatkuvalla käytöllä.

Miltä kollageenipeptidinne maistuvat ja kuinka niitä tulisi käyttää?
Kaikki kollageenijauheemme ovat miedon makuisia ja ne tulisi sekoittaa nesteisiin. Parhaan tuloksen saat kun nautit jauheen pelkän veden kanssa tyhjään mahaan.

Mihin aikaan päivästä on parasta nauttia Skin Collagen -tuotteita?
Tämä on yksi tärkeimmistä asioista näiden korkealaatuisten kollageenipeptidivalmisteiden nauttimisessa. Kaikki täsmähydrolysoidut kollageenipeptidijauheemme (Skin Collagen, Joint Collagen ja Bone Collagen) tulisi nauttia aina tyhjään vatsaan pelkän veden kanssa, mikäli haluat saavuttaa parhaat mahdollisen imeytyvyyden. Näin ollen aamu on todennäköisesti paras mahdollinen aika päivästä nauttia täsmähydrolysoituja tuotteitamme. Sen sijaan Body Collagen -tuote sopii nautittavaksi muiden ruokien/juomien kera pitkin päivää.

Miksi minun tulisi syödä täsmähydrolysoituja kollageenipeptidejä tyhjään vatsaan?
Syynä on niin kutsuttu osmolaliteetti, mikä tarkoittaa kollageenipeptidien imeytymiskykyä mahalaukusta eteenpäin ohutsuoleen. Mitä pidempiä kollageenipeptidiketjut ovat ja mitä pidempään kollageenipeptidineste joutuu olemaan mahalaukussa, sitä heikommin nämä kollageenipeptidit imeytyvät sellaisenaan peptidiketjuisina. Tämä johtuu siitä että entsyymit ja mahahappo pääsevät pilkkomaan mahassa näitä peptidiketjuja yksittäisiksi vapaiksi aminohapoiksi, mikä ei ole laadukkaiden kollageenituotteiden tarkoitus. Paras mahdollinen osmolaliteetti saavutetaan, kun täsmähydrolysoitu kollageenipeptidijauhe nautitaan pelkän veden kanssa ilman mitään muita aineita. Tällä tavoin nautitut lyhytketjuiset kollageenipeptidit imeytyvät parhaiten. Näin ollen kollageenin hydrolyysitapa vaikuttaa suuresti tuotteen laatuun. Mikäli nautitut kollageenipeptidiketjut ovat pitkiä kuten valtaosassa markkinoilla myytävistä tavallisista kollageenijauheista, tai sitten laadukkaat kollageenipeptidit nautitaan virheellisesti muiden ruokien tai juomien kera (esimerkiksi smoothien kanssa), ei toivottuja vaikutuksia todennäköisesti tulla saavuttamaan.