YLLÄPIDÄ TERVEELLISTÄ ELÄMÄNTAPAA

 

YLLÄPIDÄ TERVEELLISTÄ ELÄMÄNTAPAA 

Sanotaan, että olet, mitä syöt. Ei myöskään ole mikään salaisuus, että terveellinen ravinto ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Usein kuitenkin vaikein tehtävä on kerätä oikeaa tietoa terveellisistä ruoista, lisäravinteista ja harjoittelusta, koska internet on täynnä ristiriitaista tietoa.

Olemme keränneet tänne Ravinto & Hyvinvointi –kategoriaan tietoa terveellisestä ruoasta, ravintolisistä ja kuntoilusta, jotka auttavat sinua tuntemaan olosi hyväksi koko vuoden ympäri. Ylläpidä terveellistä elämäntapaa alla olevilla vinkeillä ja resepteillä. Seuraavassa on vähän perustietoa siitä, miten voit saada onnellisemman ja terveellisemmän elämän.

Muista nesteyttää
Ihmiskeho muodostuu suureksi osaksi vedestä. Vesi on olemassaolollemme elintärkeää, joten nesteytyksen ylläpito vaikuttaa energiatasoihimme ja tekee meistä elinvoimaisempia. Sinun tulisi juoda vähintään 1,5 litraa raikasta vettä päivässä, jotta kehosi pysyy nesteytettynä. Ihmiskehon solut tarvitsevat vettä toimiakseen kunnolla. Vesi säätelee myös ruumiinlämpöä, kuljettaa ravinteita kehossa, poistaa myrkkyjä kehosta ja on osa syömämme ruoan biokemiallista hajottamista. Veden tulisi aina olla ensisijainen juomasi, läpi koko päivän.

Syö hyvää ja tervellistä ruokaa
No, mitä on hyvä ja terveellinen ruoka? Meillä on pikku vinkki. Yritä välttää valmisruokia ja etsi terveellisempiä vaihtoehtoja. Syö tuoreita ruokia, kuten vihanneksia, hedelmiä, marjoja, munia, lihaa, kalaa ja muita mereneläviä. Vähintään puolen ruoastasi tulisi muodostua vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Etsi siis ruokia, joita ei ole pakattu tölkkeihin, muovipakkauksiin tai pahvipaketteihin. Etsi luomuruokia, joissa ei ole lisäaineita. Syö pähkinöitä ja siemeniä maltillisesti, sillä monet pähkinät sisältävät suuria määriä aflatoksiineja (myrkyllisiä karsinogeeneja). Erityisesti brasilialaisia pähkinöitä ja cashew-pähkinöitä tulisi syödä vain hyvin pieniä määriä. Vältä prosessoituja ruokia ja minimoi valkoisen jauhon ja sokerin kulutus.

Syö hitaammin
Pureskele ruokasi kunnolla, sillä saattaa olla positiivisia vaikutuksia, kuten parempi ruoansulatus, painonpudotus ja vähemmän stressiä. Ruoansulatus alkaa jo suussa, joten mitä paremmin ja hitaammin pureskelet ruokasi, sitä vähemmän kärsit ruoansulatusongelmista vatsassasi. Kun syöt hitaammin, päädyt todennäköisesti kuluttamaan myös vähemmän kaloreita, joten hitaasti syöminen saattaa auttaa sinua pudottamaan painoa. On myös helpompi lakata syömästä, kun tunnet olosi kylläiseksi. Hitaasti syömisen uskotaan myös lievittävän stressiä.

Kuntoile enemmän
Yritä harrastaa enemmän liikuntaa, mutta muista harjoitella kohtuudella. Vastusharjoittelu vahvistaa kehoa, vähentää merkittävästi rasvan määrää ja auttaa pitämään rasvaprosentin matalana. Varsinkin ikääntyessämme liikunnan merkitys kasvaa. Lisää aerobista liikuntaa päivittäisiin rutiineihisi. Jos et pidä juoksemisesta, käy pyöräilemässä tai reippaalla kävelylenkillä. Koeta kävellä vähintään 30 minuuttia päivässä ja tehdä vastusharjoittelua 2-4 kertaa viikossa.

Nuku tarpeeksi
Uni parantaa oloasi ja saa sinut paremmalle tuulelle. Yritä nukkua 7–8 tuntia yössä, sillä riittävä uni on oleellista terveydellesi. Hyvä uni madaltaa sydänsairauksien, diabeteksen ja masennuksen riskiä ja ehkäisee ennenaikaista vanhenemista. Uni parantaa myös muistia, lisää luovuutta, parantaa suorituskykyä ja aineenvaihduntaa.

Nauti ravinnerikkaita ravintolisiä
Markkinoilla on lukuisia ravintolisiä, joista suurin osa on täynnä keinotekoisia ainesosia, eivätkä ole sinulle hyväksi. Yritä etsiä esimerkiksi luonnollisia superfoodeja, vitamiineja, mineraaleja ja proteiinijauheita.
Tässä muutama hyvä vinkki hyvien tuotteiden löytämiseksi:
Vältä keinotekoisia aromeja, keinotekoisia makeutusaineita ja kaikenlaisia lisäaineita. Maustamattomat versiot ovat usein parhaita. Etsi aina luonnollisia tuotteita tai luomutuotteita. Jos tuotteen etiketissä on sinulle tuntematon ainesosa, jätä se kauppaan. Tarkista, missä tuotteesi on valmistettu ja yritä välttää Kiinassa tai Taiwanissa tehtyjä ravintolisiä, sillä monien näistä maista tulleiden ravintolisien on usein todettu sisältäneen ei-toivottuja ainesosia ja yhdisteitä. Tunnettu brändi ei myöskään aina tarkoita hyvää tuotetta. Usein päinvastoin, sillä mitä suuremmaksi yritys kasvaa, sitä isompaa marginaalia osakkeenomistajille tavoitellaan. Etsi luotettavia, paikallisia yrityksiä, joiden tarjonnan tunnet.

Arvosta sitä, mitä sinulla on
Elämä on täynnä hyviä asioita, myös huonoina päivinä. Opettele arvostamaan sitä, mitä sinulla on sen sijaan, että keskittyisit siihen, mitä sinulla ei ole.

Ajattele positiivisesti
Muista aina, että positiivinen mielenterveys on tärkeä osa terveellistä elämää.